Gymzaal Tijo van Eeghenschool Aerdenhout

De garanties van Allkoestiek...

..een prima werkende oplossing voor uw akoestisch probleem
..mooie en esthetisch passende producten voor ieder budget
..levering of complete montage van A t/m Z en tip-top geregeld
Lees het Allkoestiek stappenplan

Nieuwe gymzaal onbruikbaar door lawaai

De nieuwgebouwde gymzaal bij de Tijo van Eeghenschool in Aerdenhout is deels onder de grond gesitueerd. De gymzaal bleek al direct na de bouw onbruikbaar omdat het lawaai oorverdovend was. Ieder gemaakt geluid in de ruimte bleef hard en lang doorklinken. Kortom er moest iets gebeuren.

Nieuwbouw gymzaal onder de grond

De gymzaal is geplaatst via de afzinkmethode. Eerst wordt een bouwput van circa één meter diep gegraven, hierna worden de geprefabriceerde wanden boven de grond aan elkaar bevestigd, zodat een bak ontstaat zonder vloer en dak. Vervolgens wordt de grond tussen de wanden systematisch afgegraven en zakt de constructie tot de gewenste diepte bereikt is. Daarna wordt de vloer tussen de wanden aangebracht en kan de bouw van de gymzaal vervolgens worden afgerond volgens het bouwplan. Het grote voordeel van deze bouwwijze is dat het een trillingvrije bouwmethode is, verzakking van belendende gebouwen blijft uit. 

bouwplan-gymzaal.jpg

Betonnen bak zorgt voor galm

Echter deze bouwmethode heeft ook nadelen. De betonnen bak is namelijk rondom hard afgewerkt. De bak is voorzien van een sportvloer, de muren zijn gestuuct en het plafond is een betonnen kanaalplaatvoer zonder afwerking. Het gevolg hiervan is dat het geluid niet geabsorbeert wordt maar ongeremd blijft rondzwemmen en weerkaatsen in de ruimte. Zie het geluid maar als een pingpong bal. De bal blijft lang doorstuiteren als de materialen waar deze tegenaan stuitert ook hard zijn.

Nagalmtijdmeting geeft extreem hoge waarden

Tijdens het uitvoeren van de nagalmtijdmeting werd al snel duidelijk hoe groot het probleem was. Wij hebben een gemiddelde nagalmtijd gemeten van maar liefst 7,83 seconden. Volgens de norm NOC*NSF valt deze gymzaal in de categorie A.1 Gymnastieklokaal. De gemiddelde nagalmtijd mag dan maximaal 1,0 seconde zijn. Wij mogen dit project wel scharen onder een extreem geval van echo. En om in deze ruimte uberhaupt les te kunnen geven was het aanbrengen van akoestische oplossingen absolute noodzaak.

lawaai-gymzaal-oplossingen.jpg

Akoestische oplossingen geschikt voor gymzalen

Om het probleem op te lossen zijn materialen nodig met de hoogste absorptieklasse (A) en moeten deze breedbandig functioneren wat zoveel wil zeggen als in alle octaafbanden.

Daarnaast moeten de materialen geschikt zijn voor toepassing in een gymzaal. Sporters mogen zich niet bezeren aan de materialen wanneer deze binnen handbereik zijn gemonteerd.

De materialen moeten langdurig bestand zijn tegen bal-, schoen- en lichaamscontact en in het geval van de eerste zelfs tegen keiharde hockey- of honkballen.

Een ander belangrijk item is de brandveiligheid. Allgym heeft een brandklasse B-s2,d0.

Op alle bovengenoemde eigenschappen zijn de Allgym akoestische sportzaalpanelen uitvoerig getest en gecertificeerd. Dit maakt het paneel uniek in zijn soort.

Naast de Allgym akoestische sportzaalpanelen die geplaatst zijn tegen de wandgedeelten binnen handbereik is tegen de hoger gelegen wandgedeelten en in een aantal vlakken tegen het plafond gewerkt met Allimpact akoestisch stootvaste panelen. Deze hebben eveneens een absorptieklasse A echter zijn alleen toepasbaar buiten handbereik in verband met een beperktere balvastheid en aanloopveiligheid. 

Volledige ontzorging van uw akoestisch probleem met garantie

Allkoestiek heeft voor deze klant het gehele project turnkey mogen leveren vanaf de voormeting, het advies en de ontwerpfase tot en met de complete realisatie en controlemeting als onderbouwing van onze 100% tevredenheidsgarantie.

Nederland is weer een gymzaal rijker die voldoet aan de norm van de NOC*NSF en daarmee ook aan de Arbo eisen.

Op zoek naar een oplossing voor het lawaai in uw gymzaal?

Neem contact met ons op en wij spreken het plan van aanpak graag met u door. 

Neem contact op

Laat een meting uitvoeren

Toegepaste producten

03 - Allgym

logo-allgym-akoestisch-sportzaalpaneel.png
Toepasbaar binnen handbereik en veilig voor de sporter.

Lees verder

11 - Allimpact

logo-allimpact-akoestisch-stootvast-paneel.png
Een stootvaste akoestische oplossing te monteren als aaneengesloten wandvlak of plafondeiland.

Lees verder

Klik voor advies op maat