"Cum laude geslaagd"

Eén dag voor kerst kregen we een telefoontje. Het hoofd facilitaire zaken van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) belde. Of we met spoed langs wilden komen om een akoestisch probleem in een aantal ruimten van de Pastoe-fabriek op te lossen. De dag erna stonden we met onze meetapparatuur in enkele fraai vernieuwde ruimten van deze beroemde meubelfabriek.

De HKU heeft begin 2016 een gedeelte van de nostalgische Pastoe-fabriek in Utrecht betrokken, een gebouw met uitstraling en een bijzondere geschiedenis. Hier werden vanaf 1918 de beroemde Pastoe-meubels gemaakt.

Voor de nieuwe bestemming moest dit oud-industrieel erfgoed van binnen gerenoveerd worden. De Hogeschool voor de Kunsten heeft in de grote open fabrieksruimten diverse lokalen en ateliers gerealiseerd. Daarbij is de robuuste look en industriële uitstraling zoveel als mogelijk intact gelaten. Zo heb je, als je naar boven kijkt, zicht op de ruwe betonstructuur van het gebouw en de installaties.

Akoestiek verbeteren lokalen

In alle ruimten die we hebben onderzocht was sprake van een te lange nagalmtijd en de HKU wilde dat dit nog voor de ingebruikname van het gebouw opgelost zou worden. Naast het korte tijdsbestek waarin we dit moesten realiseren, lag er nog een andere uitdaging. We moesten namelijk de akoestische elementen op een fraaie manier een plek zien te geven onder het bijzondere industriële plafond.

We bedachten in samenspraak met de opdrachtgever twee verschillende oplossingen. In de ruimten waar de nagalmtijd onder de 1,3 seconden moest uitkomen, de zogenaamde verkeersruimten, hebben we op een speelse manier onze Allceiling elementen aan het plafond gehangen. Om het ontwerp aan te laten sluiten bij de creatieve omgeving, is er met driehoeken gewerkt die we @random en richtingloos hebben opgehangen.

Akoestiek verbeteren HKU in Pastoe-fabriek

In de nog niet ingerichte leslokalen en ateliers mocht de nagalmtijd maximaal 0,8 seconden zijn. Uit de nagalmtijdberekeningen kwam naar voren dat we dit alleen konden bereiken met een fors dekkingspercentage akoestische elementen. Daarom hebben we voor deze ruimte een ontwerp gemaakt opgebouwd uit 8 verschillende rechthoekige en vierkante moduulmaten.
De industriële plafondopbouw gaf hierbij richting aan de manier waarop we ze gemonteerd hebben.

Akoestiek verbeteren HKU in Pastoe-fabriek

Cum laude

Na de montage zijn er controlemetingen verricht om te zien of de vooraf door ons berekende nagalmtijden in de praktijk ook waren gerealiseerd. “Ik denk dat we cum laude geslaagd zijn”, grapte een van onze monteurs toen hij de resultaten van de meting zag. We zijn trots dat we een steentje hebben mogen bijdragen aan een prettig werk- en studeerklimaat in deze schitterende (leer)fabriek.

 

Toegepaste producten

Allceiling

Logo-allceiling-akoestisch-element.png
Minimalistisch en kaderloos element voor zwevend montage.

Lees verder