Veelgemaakte fouten bij akoestiek in gymzalen

Door Mike Buijs

Omdat sporten in een ruimte met een slechte akoestiek een serieus gezondheidsrisico oplevert, worden steeds meer gym- en sportzalen voorzien van akoestische materialen. Helaas is er nogal wat onkunde op dit gebied. Dit levert dan een eindresultaat op dat het probleem niet oplost, gevaarlijke situaties oplevert of maar een (hele) korte levensduur heeft.

We zien in onze dagelijkse praktijk steeds meer gevallen van slecht uitgevoerde akoestiek. Dat is vervelend voor de klant omdat er extra kosten voor reparatie of zelfs renovatie gemaakt moeten worden. In dit artikel maak ik met u een rondje langs enkele praktijkgevallen die ik in de afgelopen tijd tegengekomen ben.

Vloerbedekking tegen de wanden plakken

In een sporthal in Den Haag had een adviesbureau geopperd om vloerbedekking tegen het onderste deel van de wanden te plakken om de nagalmtijd te verminderen. Op het gebied van aanloopveiligheid scoort dit natuurlijk een ruime voldoende, maar de akoestiek wordt er niet veel beter van.

Vloerbedekking dempt namelijk alleen de hoge frequenties. Met lage geluiden doet het niets, waardoor je in de zaal weliswaar de hoge geluiden kwijt bent, maar er onprettige doffe dreunen voor terugkrijgt.

Goedkope akoestische panelen

De afbouw van een gymzaal is altijd het laatste onderdeel van een nieuwproject. Als het project tegengevallen is en er nog maar weinig budget over is, proberen aannemers de kosten naar beneden te krijgen. Dat is logisch.

Vaak is het mogelijk om te bezuinigen door goedkopere akoestische materialen te gebruiken. Het ene product met een gemiddelde absorptiewaarde van 0.85 is echter het andere product niet.

Door goedkopere panelen te gebruiken, is er risico op een onevenwichtig akoestisch klimaat. Dat kan diepe doffe dreunen opleveren. Als dit het geval is, moeten achteraf weer veel kosten gemaakt worden om het op te lossen. 

Bij goedkopere panelen is de kans ook groot het eerder stuk gaat. Een paneel kan er in het begin goed uitzien, maar na enkele maanden al sporen van verval tonen.

Ik kom van alles tegen: geperforeerd hout dat in tweeën is gebroken, wanden waar de vilt van los hangt, wanden waar de toplaag van los is afgetrokken, panelen waar hoeken vanaf zijn en profielen loszitten en systeemplafonds waar de helft van de plafonds eruit liggen. 

Als iets kapot is, levert het veiligheidsrisico’s op. Bovendien wordt het een mikpunt. Wat is nou leuker dan ook de rest van het systeemplafond eruit proberen te knallen?

Alles wat in een gymzaal staat, zou daarom bal- en stootvast moeten zijn. Niet voor slechts een jaar, maar voor langere tijd. Iedereen wil die akoestische panelen ook gebruiken om ballen tegen te trappen. 

Kies daarom altijd voor oplossingen die op de lange termijn hufterproof zijn.

Akoestische panelen met scherpe randen 

Hoewel het niet direct opvalt, heeft menig sportzaal akoestische panelen staan die risico’s opleveren voor de aanloopveiligheid. Ze staan binnen handbereik van de sporter, maar bevatten messcherpe gebieden. Dit is het geval als het profiel dat om een wand heen zit op sommige plekken iets naar voren steekt. Als iemand er langs of tegenaan loopt, kan hij of zij blijven hangen en zich verwonden. 

Het is beter voor oplossingen te kiezen waar geen hard (aluminium) profiel omheen zit, maar een zachte rand. 

Amateuristische montage

Sommige bedrijven maken er echt een rommeltje van. Montagemiddelen die uit de muur hangen, schroeven die uitsteken, bevestigingen die loslaten na verloop van tijd of hangende akoestische materialen die niet goed gezekerd zijn, waardoor ze kunnen vallen. 

Kijk altijd kritisch naar het resultaat. Natuurlijk zou u ervan moeten kunnen gaan dat een professional zijn of haar werk goed doet, maar de praktijk wijst uit dat dit niet altijd het geval is. Loop daarom alles goed na. Twijfelt u, laat dan een andere specialist het werk controleren, zodat u zeker weet dat alles tot op de laatste punt klopt.

Brandgevaarlijke combinaties

Een product mag dan zogenaamd brandveilig zijn, maar op het moment dat het in een gymzaal aan een wand gemonteerd wordt, is het dan nog steeds brandveilig? Vaak komt er een houten plaatje bij, of materiaal om het netjes op te vullen of iets anders om het helemaal af te maken. Wordt er dan ook rekening gehouden met de brandveiligheid? 

Het is belangrijk dat u voor oplossingen kiest die in zijn geheel getest zijn en geplaatst worden. Als u ziet dat bij de montage allerlei aanvullende materialen nodig zijn, spreek de monteur dan hierop aan. Vraag of hij (of zij) de brandveiligheid kan garanderen van de oplossing die hij op dat moment in uw gymzaal aan het realiseren is. 

Tot slot

Aan de hand van de punten in dit artikel weet u waar u op moet letten.  Voordat u akkoord geeft op een offerte voor het verbeteren van de akoestiek van uw gymzaal, bezoek dan eerst projecten die deze akoestische specialist jaren geleden opgeleverd heeft. 

Ga ook in gesprek met de gebruikers. Dan zult u de plussen en minnen vanzelf te horen krijgen. Als de resultaten goed zijn, kunt u met veel meer vertrouwen uitzien naar een goede afloop van uw eigen project. 

Gerelateerde producten

03 - Allgym

logo-allgym-akoestisch-sportzaalpaneel.png
Toepasbaar binnen handbereik en veilig voor de sporter.

Lees verder

04 - Allwall

logo-allwall-akoestische-voorzetwand.pngEen volledig akoestisch, bal-, slag– en stootvast systeem voor sportaccomodaties.

Lees verder

Allimpact

logo-allimpact-akoestisch-stootvast-paneel.png
Een stootvaste akoestische oplossing te monteren als aaneengesloten wandvlak of plafondeiland.

Lees verder